DIETETYK

MACIEJEWSKA

O mnie

mgr Magdalena Maciejewska-Cebulak

Dietetyk kliniczny, psycholog, doktorantka w Klinice Onkologii i Radioterapii GUMed, współautorka książki „Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”.

Zainteresowanie zdrowym odżywianiem miało swój początek w potrzebie osobistej zmiany nawyków żywieniowych. Stosowanie rygorystycznych diet i efekt jojo nie brzmiało zachęcająco. Idealnym rozwiązaniem było zdobycie wiedzy „jak zmienić nawyki żywieniowe na stałe”, co było motorem do uzyskania dyplomu magistra dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Powszechnie znane jest, że zmiany stylu życia „zaczynają się w głowie”, dlatego połączenie pierwszego wykształcenia z tytułem magistra psychologii Uniwersytetu Gdańskiego wydawało się być niezbędne.

Posiadam wieloletnie doświadczenie we współpracy z chorymi z otyłością, cukrzycą, hipercholesterolemią, nadciśnieniem tętniczym oraz innymi chorobami dietozależnymi. Dostosowanie odpowiedniego planu żywieniowego (biorąc pod uwagę wyniki badań laboratoryjnych, styl życia oraz preferencje smakowe) w połączeniu z technikami motywacji, zrozumieniem oraz wsparciem przynosi znakomite rezultaty.

Moją szczególną pasją oraz wyzwaniem jest dietetyka kliniczna oraz onkologiczna. Sukcesy dietoterapeutyczne u chorych niedożywionych to ogromny powód do radości dla pacjenta, jego rodziny, ale także dla mnie. W ostatnich latach zdobywałam wiedzę i doświadczenie we współpracy z chorymi na nowotwory. Jestem doktorantką w Klinice Onkologii i Radioterapii, dietetykiem Fundacji OmeaLife-Rak piersi nie ogranicza, współpracuję z Breast Cancer Unit UCK w Gdańsku. Byłam również wolontariuszem w Klinice Chirurgii Onkologicznej Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku. Moje doświadczenia oraz wiedzę zebrałam w książce „Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”.

Na co dzień mam przyjemność pracować jako dietetyk w PrimaveraSpa komponując między innymi diety odchudzające oraz posiłki roślinne. Zajmuję się również prowadzeniem wykładów, warsztatów i szkoleń. Posiadam doświadczenie jako prelegent na konferencjach, kongresach, szkoleniach i warsztatach. Jestem również twórcą dwudniowego szkolenia dla dietetyków na temat żywienia w chorobie nowotworowej.



ONKOLOGIA

Odpowiednio skomponowana dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Jednakże gdy nowotwór wystąpi, pacjent musi być przygotowany na leczenie onkologiczne (radioterapia, chemioterapia, hormonoterapia, leczenie operacyjne) i możliwość wystąpienia skutków ubocznych. Wymioty, nudności, biegunka, spadek masy ciała, brak apetytu, podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego, suchość w jamie ustnej to tylko niektóre. Na szczęście wiele z tych objawów można wyeliminować lub zmniejszyć dolegliwości. Uregulowanie pracy przewodu pokarmowego, dobranie odpowiednich posiłków, kontrola zmian masy ciała oraz odpowiednio dobrana suplementacja to podstawowe zadania dietetyka klinicznego w pracy z pacjentem onkologicznym.

NIEDOŻYWIENIE

Dostosowanie odpowiedniego poziomu kaloryczności oraz proporcji pomiędzy makroskładnikami diety ma kluczowe znaczenie w niedożywieniu. Czasem niedożywienie jest związane z upośledzonym wchłanianiem składników odżywczych w związku z chorobą podstawową np. celiakią. W takich przypadkach indywidualizacja diety ma ogromne znaczenie

ODCHUDZANIE

Zdrowa redukcja tkanki tłuszczowej bez efektu jojo i bez głodówki. Dostosuję jadłospis indywidualnie do Państwa trybu życia, możliwości przygotowywania posiłków oraz preferencji smakowych.

PREWENCJA I WSPOMAGANIE LECZENIA CHORÓB DIETOZALEŻNYCH

Istnieje wiele chorób tzw. dietozależnych, których rozwój można zahamować poprzez odpowiednie odżywianie, m.in. cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, dna moczanowa, podwyższony poziom cholesterolu i inne

Cennik
Odchudzanie

Pierwsza wizyta: 150zł

Obejmuje godzinne spotkanie z dietetykiem oraz edukację żywieniową. Podczas wizyty zostanie przeprowadzony szczegółowy wywiad medyczno-żywieniowy oraz analiza wyników badań laboratoryjnych, w oparciu o które dietetyk wskaże błędy żywieniowe oraz zaproponuje modyfikacje, które warto wprowadzić w codziennym życiu. W przypadku współwystępowania jednostek chorobowych dowiesz się w jaki sposób komponować swoje posiłki. Na koniec spotkania zostanie przeprowadzona analiza masy i składu ciała za pomocą profesjonalnego analizatora składu ciała TANITA 780S MA, ocena stanu odżywienia oraz pomiary obwodów.

Zindywidualizowany siedmiodniowy jadłospis lub plan żywieniowy: 150zł


Wizyta kontrolna: 100zł


Pakiet dwumiesięczny: 1000zł

Obejmuje:

  • Pierwszą wizytę
  • 4 zindywidualizowane jadłospisy siedmiodniowe
  • 5 wizyt kontrolnych


Inne usługi
(szkolenia, warsztaty, wykłady, spotkania z dietetykiem dla pracowników)

Po indywidualnej wycenie

Certyfikaty

Dyplom

Uniwersytet Medyczny

image

Certyfikat

Podstawy żywienia klinicznego w onkologii

image

Certyfikat

Żywienie w onkologii

image

Certyfikat

Konferencja Naukowa

image

Dyplom

Dyplom

image

Certyfikat

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii

image

Certyfikat

Standardy leczenia dietetycznego 2016

image

Certyfikat

Certyfikat członkostwa

image

Certyfikat

Konferencja dietetyki

image

Certyfikat

Fit-Medical 2015

image

Certyfikat

Terapia żywieniowa w onkologii

image

Certyfikat

Nowe trendy w żywieniu klinicznym

image

Certyfikat

Food Forum

image

Certyfikat

Dietetyk Przyjazny

image

Podziękowanie

Fundacja Wspierania Rozwoju

image

Certyfikat

Psycho Edukacja

image

Certyfikat

Instytut Mikroekologii

image

Zaświadczenie

Instytut Zdrowia i Rozwoju

image

Zaświadczenie

Stowarzyszenie Promocji Zdrowia

image

Zaświadczenie

Stowarzyszenie Promocji Zdrowia

image

Certyfikat

Trends in Dietetics 2015

image

Zapraszam do kontaktu

Telefon:

790 209 960



Email:

magda@dietetyk-maciejewska.pl